Tarihi Ev Sahiplerine Büyükşehir’den Destek

11 KİŞİ YARARLANDI

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’deki birçok tarihi yapıyı günümüze ulaştıran önemli çalışmalar üretirken bu yöndeki yapılan uygulamalara da destek olmayı ihmal etmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl Türkiye genelinde tescilli evlere röleve, restitüsyon projesi ve restorasyon uygulamalarına yapmış olduğu hibe yardımlarından pay almalarını sağlamak için ücretsiz danışmanlık hizmeti veren Büyükşehir şimdiye kadar 11 Kocaeliliyi bu yardımlardan yararlandırdı.
 

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğünce verilen danışmanlık hizmeti kentin belirli noktalarında vatandaşların bilgilendirilmesi için toplantı düzenleniyor. Tavşancıl ve Saraylı’da yapılan bilgilendirme toplantıları tescilli tarihi evleri sahiplerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Yapı sahiplerinin büyük ilgi gösterdiği toplantılarda yapı sahiplerinin tüm soruları cevaplandırıldı.
 

KÖYÜMÜZÜN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Saraylı Köyü Muhtarı Rıfat Büyükbudak köylerinde birçok tarihi bina olduğunu belirterek ”Yapılan hizmetten dolayı çok memnunuz. Köyümüzün çehresi değişti. Şimdiye kadar yöremizde 4 tarihi yapının restorasyonu gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkısından dolayı köyde yaşayan vatandaşlarımızın adına teşekkür ederim” diye konuştu. Tavşancıl’da yaşayan vatandaşlar ise yapılan hizmetin hem kendileri hem de Kocaeli için bulunmaz bir nimet olduğunu söyledi.
 

SON BAŞVURU 30 EYLÜL

2010 yılı yardımlarından yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihi 30 Eylül 2010 olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığının proje yardımlarından yararlanmak isteyen tescilli yapı sahiplerinin, Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmaları yetiyor. Kocaeli genelinde tescilli ev sahiplerine verilen ücretsiz danışmanlık hizmetinde vatandaşların bu yardımdan faydalanmaları için gerekli başvuru dosyaları KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) uzmanlarınca hazırlatılıyor. Ayrıca bu paydan hak kazanmaları için uygulanan prosedürlerin neler olduğu ve izlenecek yol hakkında bilgi veriliyor.
 

200 BİN TL’YE KADAR

2009 yılında Bakanlığa başvurmuş vatandaşların Büyükşehir’in verdiği ücretsiz danışmanlık hizmeti ile hızlı bir şekilde evlerinin projeleri çizilip restorasyonlarına başlanması sağlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl Türkiye genelinde tescilli evlere yapmış olduğu karşılıksız para yardımlarında rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlatılması için 50 bin TL, inşaat (restorasyon) aşamasında 200 bin TL’ye kadar yapmış olduğu karşılıksız para yardımı yapılıyor.